Knödel met Kloot

Als KitchenCamping moeten we onze naam natuurlijk hoog houden. Gewoon de mogelijkheid bieden aan kampeerders om hun eigen potje te koken is een kleine moeite of moeten we zeggen 'minimal art' en dat kunnen we zonder enige moeite aan onze gasten overlaten. Oké, we hebben uiteraard een kamado, pizza-oven en een houtgestookt fornuisje in de aanbieding en we willen ook onze naburige boerderijwinkels niet onbenoemd laten, maar het lijkt ons goed er nog een schepje bovenop te doen en onze favoriete recepten in de aanbieding te doen.

Lees meer »

Stasigeld

De meeste chronische aandoeningen wens je je ergste vijanden niet toe. Maar chronische binnenpret is geen reden tot klagen, althans niet voor de patiënt. Het betreft de baas van Verpact, voorheen o.a.  Nederland Schoon. Die club had als taak de hoeveelheid werfafval drastisch te verminderen, want dat wilde het bedrijfsleven zelf liefst op zijn schouders nemen/. In feite wilde ze de invoering van statiegeld zo lang mogelijk traineren en dat is ze met tien jaar uitstel aardig gelukt Maar van uitstel kwam ditmaal geen afstel.

Lees meer »

Hoe groen

Al weer een hele tijd geleden wilde CampSpace weten wat we aan duurzaamheid doen. Voor ons gevoel waren we best goed bezig, maar als we het wilden opschrijven bleek dat de intentie er wel was, maar daarna volgde er lange tijd niets en zelfs daarna...

Lees meer »

Toeristenbelasting

De gemiddelde ondernemer in de toeristensector heeft weinig op met toeristenbelasting. Zoals hij/zij liefst contant geld ontvangt zo betaalt hij/zij zeer ongaarne toeristenbelasting.  Wij zijn ook daarin niet gemiddeld.Wij zijn simpelweg voor toeristenbelasting en dat is niet omdat we daar direct van profiteren, maar indirect profiteren is ook prima. Wij profiteren namelijk van onze omgeving, van het landschap, van de dorpen en stadjes. Door de toeristenbelasting wordt zichtbaar dat zo'n weiland met een kronkelend slootje en lome koeien ook voor de minder poëtische medemens een waarde vertegenwoordigt.

Lees meer »

Plannen doen we naderhand

U begrijpt dat achter ons business model heel wat denkwerk schuilgaat. KitchenCamping lijkt allemaal wel heel spontaan en organisch, maar juist dat terloopse en persoonlijke wat ons zo anders maakt is gebaseerd op een doorwrochte filosofie, mission statement, strategisch/tactische meerjarenplanning, een doorvoelde purpose zingeving en heel veel heidagen in combinatie met de laatste diepte-psychologische inzichten, de inzet van AI en sets van algoritmes gebaseerd op datasets waar Google niet aan kan tippen.

Lees meer »

Taal is een moeilijk ding

Misschien een beetje off-topic zoals dat heet, maar als excuus kan ik aanvoeren dat we best veel gasten ontvangen uit andere taalgebieden. Het punt is dat ik door de oorlog in Ukraina vrijwel elke dag word geconfronteerd met geconfronteerd met de spelling van woorden uit het Russische en Oekraïens. Mijn worsteling met deze materie, inderdaad je kunt je maar ergens druk over maken, begon met een Russische geheime dient, de GRU, die meestal als GROe wordt gespeld omdat je het zo uitspreekt. Niet dat ik weet of GROE anders klinkt dan GROe, maar à lá.

Lees meer »

Handen uit de mouwen

We laten de natuur het liefst haar gang gaan. Maar helaas is de menselijke aanwezigheid op deze planeet zo nadrukkelijk aanwezig dat we stevig moeten bijsturen. Doen we dat niet, dan groeit alles binnen de kortste keren helemaal dicht met plantensoorten die ons gelijke zijn als het gaat om hinderlijke aanwezigheid. Dan groeit alles vol met brandnetel en braam en worden ook de sloten onleefbaar voor ongeveer alles behalve eendenkroos en bloedzuigers als muggenlarven en bloedzuigers.

Lees meer »

Van oudjaar tot oudjaar

Waarom zoveel kampeerterreinen in de wintermaanden dicht zijn snappen we niet. Wij zijn gewoon het hele jaar door open, tenzij we zelf even weg zijn uiteraard. Ook komt het voor dat we vol zitten. Dat laatste is met name het geval rond hemelvaart en pinksteren als mensen komen proefkamperen voor het 'echte' werk. Maar goed hier is het ook rond de jaarwisseling prima uit te houden. Op de foto een gast die niet kon wachten op hemelvaart en tussen kerst en oudjaar nog even haar tent wilde testen. Gelukkig had ze geluk, want het was takkeweer. Een andere gelukje was de mancave. Dat is altijd al gezellig, met in de donkere dagen met een houtvuurtje in het fornuisje is het nóg gezelliger.

Lees meer »

Houtproductie

Momenteel is het even alle hens aan dek om te voorkomen dat we het volgend stookseizoen onvoldoende droog hout hebben voor de kachels. Het is overigens een wijdverbreid misverstand dat dat hout vanzelf groeit en je er niets aan hoeft te doen. Ik wil niet klagen, maar de vintage caravan inpakken door hout te stapelen is een serieus project. Maar, dan heb je ook wat, namelijk geen caravan meer. Nou, ja, geen zichtbare.

Lees meer »